Skötselråd för dreadlocks

 

Du kommer hitta din egen väg men här vill jag delge en del tankar kring detta, varsågoda.

 

Innan besök hos mig på studion skall dreadlocksen vara nytvättade och helt torra. om ni inte kommer för att få ert hår tvättat eller djuprengöring såklart, då är det bara att luta sig tillbaka i vår sköna tvättstol och låta mig sköta det hela :)

 

Innan dreads på eget hår från grunden kan det vara bra att börja använda den tänkta Dreadlock tvålen av valfritt märke, fördelarna med dreads tvålar/schampo och specifika dreads produkter är inte att tillverkarna skall sälja till oss utan det är ofta framtagna med stor omtanke om dej, dina dreads och miljön. de är PH- balanserade och väl avvägda för att passa just ändamålet och vårda din hårbotten och dreadlocks på bästa sätt. 

 

Flytande eller fast - schampo är en smaksak . Den fasta tvålen tycker jag kan skumma lättare och är dryg, den gnuggar man i sin hårbotten då brukar, de märken jag rekommenderar er, att löddra riktigt bra vilket gör håret mer lätttvättat.

 

Det tar en stund med tvålande och sköljande så ta din tid njut av detta och unna dig och dina dreads tvätten då vi i stället slipper lägga tid på styling kan vi lägga den tid det tar att tvätta våra älsklingar :) 

 

Det tar lång tid för dreadlocks att torka och det ska man ha i åtanke, det  är det viktigt att du inte låter dem vara blöta för länge. Man kan om man vill föna de längre dreadsen om man är i tidsnöd. Vrid alltid ur dina dreads ordentligt gärna flera gånger, sedan vira en välabsorberande handduk/microfiber kring huvudet låt vara ett tag, krama ur vatten eftersom, sedan lufttorka eller föna lite kom i håg att vara "snäll med fönen, inte för nära eller för varm luft det är ju inte bra för något hår :) 

 

Handrulla dreadsen då de är halvt nästan torkade, rulla dem mellan dina handflator, skapa lite tryck och friktion de hjälper dem till den runda formen.

 

Du bör tvätta dina dreads minst 1 gång i veckan. Var tredje dag. Inte för att de blir direkt smutsiga utan för att din hårbotten behöver rengöras regelbundet. Därför är det främst hårbotten du ska koncentrera dig på när du tvättar håret. Schamponera 2 ggr eller så många gånger du behöver för att arbeta upp ett skum. Se till att fördela schampo/tvål jämt och massera din hårbotten ordentligt. Skölj länge, vrid ur dreadsen emellanåt och skölj igen och igen annars kommer börja klia. 

 

Använd inte vanligt schampo eller balsam alls, inget med ingredienser som kan göra håret silkigt det gynnar inte våra dreads. undvik styling produkter som inte är avsedda för dreads. 

 

Alla gör som man vill med ev. rosmarin bad , äppelcidervinäger mm, men jag har här sammanfattat det jag tycker är enklast. vanlig dusch och dreads schampon.

 

Man kan använda locktition spray , tightening spray (nya dreads) bra produkter som är framtagna för våra dreads. Det finns då även vårdande fuktgivande dreads produkter som vårdar och skyddar mogna dreadlocks. Jag berättar gärna mer på salong eller via tel.
 

Mössa huvudbonad på vintern så det absolut inte fryser till is i ditt hår!

 

Angående lus då? Det är ju en fasa för alla men bör adresseras och tas omhand  omedelbart om man tror man är drabbad, det finns hjälp att få så hör av er till en salong om ni känner oro och ta tag i problemet direkt med en loctitioner! 

 

När du virkar dit hår hemma, tänker jag att  ha inte för grov nål (virknål) försök försiktigt dra igenom de utstickande håret med nätt hand , tryck inte in nålen med våld genom dreadsen, dra inte ut med våld. om det fastnar eller "inte går" tar du ett annat grepp, ta hellre lite "på kanten" av dreaden och dra försiktigt igenom. akta fingrarna och som sagt tryck inte för hårt eller kör på så du sticker dig med nålen hitta ett sätt som skonar dreadsen och dina fingrar:) 

Faktiskt tycker jag att det är så fint att nypa till och rulla eventuella "ankfötter" eller gravidmagar/ gupp i stället för att alltid försöka attackera det med virknål då detta kan vara knepigt (speciellt bak på huvudet , you know what i mean;) prova då nyp å rulla den rund först sen eventuellt dra ur små strån att virka in och runda till om så önskas.

 

Mjäll - kan vara inte roligt alls, det finns hjälp att få mot det med, där rekommenderar jag tvätt och utprovning av en dreadlocksprodukt som passar just för dig. Mjäll kan klia. Det finns produkter för detta med och man kan då prova dessa rosmarin kurer eller Aloevera (spray).

 

Hur ofta ska man göra "Maintenance" rot-top fix hos dreadlockfrisör/Loctitioner? Det avgör man så klart helt själv, man brukar känna när det är dags :) kanske kan man säga var 6-12 mån typ 1-2 ggr år eller en gång per år, upp till var och en. 

 

Lycka till och Fridens Liljor

 

Anja :)

 

 

DreadlockStudio BetulaRoots

 
0764 - 28 78 98
ask@betularoots.se

© 2023 BetulaRoots
Information om cookies